نمی شود زندگی کرد
«نفیسه» در وبلاگ خود نوشته است: آب از هر چیزی گرانبهاتر است، بدون موبایل میتوان زندگی کرد، بدون ماشین میتوان زندگی کرد، بدون طلا میتوان زندگی کرد...، اما بدون آب، بیش از چند روز نمیتوان زنده ماند و حیات نابود خواهد شد.
پس آب از هر چیزی ارزشمندتر و گرانبهاتر از هر گنجی است که روی زمین داریم.
فرایند تصفیه آب، بسیار هزینه بر و مشکل است. وقتی یک لیوان آب را روی زمین میریزیم، باید فکر کنیم که در همین بندر لنگه خودمان، افراد بسیاری هستند که آبهای کرم زده آب انبارها را مینوشند و شاید در آیندهای نه خیلی دور، مجبور باشیم آب را به صورت بطری یا گالنهای بزرگ خریداری کنیم و حتما هم چنین خواهد شد، چون کمبود آب یک شوخی نیست.
واقعا کسانی که آب آشامیدنی به این ارزشمندی را باز میکنند و ساعتها با فشار زیاد مشغول شستن حیاط و ماشین و... میشوند، چگونه پاسخ از بین بردن حق دیگران برای استفاده از آب را به خود و خداوند خواهند داد؟
مهمترین منبع تأمین آب باران است که هم در امور نظافت و شخصی و هم درصنایع بسیار مهم است. مصرف آب تنها به امور شخصی و مصارف خانگی محدود نمیشود، بلکه در صنایع برای خنک نگه داشتن دستگاهها و موتورها به آب نیاز داریم.
همان گونه که میدانیم، دمای کره زمین رو به افزایش است. این مسئله توازن میان آب مصرفی و آب مورد نیاز را بر هم میزند. بدین ترتیب، آب مصرفی بیشتر از ذخایر آبی موجود میشود. این نبود توازن علاوه بر صنایع کشاورزی را هم تحتالشعاع قرار میدهد و انسان را از نعمت داشتن آب تصفیه شده و تغذیه مناسب محروم میسازد.
اگر شما در منطقهای زندگی میکنید که کمبود آب ندارد، خوش شانس هستید. تقریبا ششصد میلیون انسان در 35 کشور با کمبود شدید آب روبهرو هستند و پیشبینی میشود که در پنج سال آینده، دستکم 36 ایالت در آمریکا به دلیل مسائل مربوط به دما و رشد جمعیت و مشکل مواد زاید با کمبود آب روبهرو شوند.
دکتر پرویز کردوانی متخصص مسائل آب میگوید:
یکی از تحفههایی که به خیال عوام از نشانههای تمدن و فرهنگ به شمار میرود، مصرف کردن است تا آنجا که مردم ما خانوادههای پر مصرف و پرخرج را خانوادههایی با سطح بالا میدانند؛ بنابراین کسی که بداند تنها مادهای که نمیتوان از خارج وارد کرد، آب است، میداند که باید آن را درست مصرف کند.
ایران همیشه با کمبود آب روبهرو بوده، هست و خواهد بود. ما باید خومان را آماده کنیم که با شرایط سختتر از این هم مدارا کنیم، چرا که میزان بارندگی منطقه ما، یک سوم میزان بارندگی دنیاست و کشاورزی مهمترین فعالیت ماست. به همین دلیل، به آب بیشتری نیاز داریم، چرا که 90% آب کشور صرف کشاورزی میشود.
دکتر کردوانی گفت: جامعهای که آب زیاد مصرف میکند، آب بیشتری هم آلوده میکند. ما بهترین و گواراترین آب دنیا را داریم و با ندانمکاری و نداشتن برنامه درست، آن را به بدترین شکل تبدیل میکنیم.
وی افزود: صرفه جویی خساست نیست، بلکه استفاده بهینه و به اندازه نیاز است.
مورد دیگر صرفهجویی در ادارات است. در بسیاری از ادارات و سازمانها به دلیل داشتن فضای سبز مصرف آب بیرویه است و هیچ تعهدی در قبال صرفه جویی آب ندارند. دکتر کردوانی درباره اینکه به چه وسیله میتوان مصرف آب را کاهش داد، میگوید: فرهنگ مهمتر از خود صرفهجویی است. ما فرهنگ صرفهجویی نداریم، صرفهجویی نکردن تجدد و تمدن نیست، عین بی فرهنگی است.
وی در ادامه وضعیت آب کشور را بسیار نگران کننده بیان کرد و افزود: هر روز با برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی، آب شیرین در حال اتمام و از سوی دیگر، در حال شور شدن است و تنها با احداث آبخیزداری و ایجاد سد، میتوان بر مشکلات پیروز شد، زیر با این برداشت بیرویه منابع زیرزمینی در مدت ده تا پانزده سال آینده، سفرههای آب زیرزمینی به پایان میرسد. وی در پایان، راههای استفاده از آب را اسراف در مصرف آب ـ امساک در مصرف ـ صرفهجویی (درست و بهینه مصرف کردن) – را هدر دادن خواند.
برخی از بخشهای زیر نقل شده از سخنان دکتر کردوانی است:
مطلب برای گفتن بسیار است، اما من بقیه آن را به وجدان انسانی شما و Humanity شما واگذار میکنم و در اینجا راههایی برای کاهش هدرروی آب و صرفه جویی در مصرف آن برایتان خواهم گفت.
راههایی ارزان قیمت برای جلوگیری از هدرروی آب و صرفه جویی در مهمترین ماده برای حیات بشر:
1- هرچند توالت و حمام کوچکترین اتاق در منزل است، اما حدود 75 درصد آب منزل در این مکان مصرف میشود. در یک دوش گرفتن به طور متوسط به مدت شش دقیقه حدود شصت لیتر آب مصرف میشود. مدت دوش گرفتن خود را به پنج دقیقه یا کمتر کاهش دهید، از دوش با جریان کم آب استفاده کنید.
2- به جای حمام رفتنهای طولانی مدت دوش بگیرید. با دوش گرفتن دو یا سه برابر کمتر از حمام رفتن آب مصرف میشود. در مدت حمام حتما در هنگام شامپو زدن به سر و یا شستن بدن با لیف آب را ببندید.
3- شیرهای آبی که چکه میکنند را تعمیر و نشتیها لولهها را برطرف کنید.
شیر آبی که در هر ثانیه یک بار چکه میکند، سالانه شش هزار لیتر آب هدر میدهد که همین میزان آب میتواند آب مصرفی روزانه چهل نفر را تأمین کند.
4- از دریچه قطع و وصل آب برای شیرهای آب خود استفاده کنید (سنسورهای الکترونیکی برای قطع و وصل خودکار شیرهای آب).
5- توالت دشمن آب است. در آمریکا، هجده میلیارد لیتر آب تازه برای فلاشینگ (سیفون) توالت مصرف میشود!
6- از سیفونهای دوکاره استفاده کنید (برحسب نوع استفاده شما از توالت کار میکنند). در تکنولوژی جدید تا 67 درصد نسبت به توالتهای قدیمی در مصرف آب صرفه جویی میشود و یا از سیفونهای با حجم تانک کوچکتر استفاده کنید.
7- اگر در تابستان میخواهید آب سرد میل کنید، اینقدر آب را باز نگذارید تا سرد شود، بلکه همیشه یک بطری آب در یخچال داشته باشید.
8- در هنگام مسواک زدن آب را بیهوده باز نگذارید. در هر دقیقه ده لیتر آب به همین دلیل به هدر میرود. پیش از مسواک زدن، یک لیوان آب با خود ببرید و با آن دهان خود را بشویید.
9- در زمان شستن میوهها آب را باز نگذارید. ظرفی را پر از آب کنید و میوه را در آن بشویید و سپس آبکشی کنید.
10- کتری را به اندازه مورد نیاز آب کنید.
11- هنگام شستن ظرفها، آب را بیهوده و با فشار زیاد باز نگذارید، پس از شستن ظرفها با اسکاچ، آب را با فشار کم باز کنید و به سرعت ظرفها را بشویید. متأسفانه وسواس بسیاری از خانمها در شستن ظرف و شستن لباسها و کلا شستشوی زیاد در منزل، باعث هدر روی بسیار زیادی از آب است.
12- برای شستن ظروف با مایع ظرفشویی غلیظ باید آب زیادی مصرف کرد. از مایع رقیق شده ظرفشویی استفاده کنیم.
13- آبهایی که از شستشوی میوهها و سبزیها به جای میماند دور نریزید، آنها را به گلدانها بدهید. باغچهها و گلدانهایمان را با آب درون لوله آبیاری نکنیم، بلکه آب اضافی شست وشوی سبزی و کاهو را پای درخت و گلدانها بریزیم.
14- باغچه خانه را در روز آب پاشی نکنید و این کار را به عصر بیندازید تا آب بخار نشود. میزان آبی که هر شخص در موقع آبیاری یک ساعته باغچه هدر میدهد، میتواند مصرف روزانه یک خانواده چهار نفری را تأمین کند.
15- ابتکار دیگری که در منزل میتوان به خرج داد، کم کردن فشار آب بوده که با این کار هم خطر ترکیدگی لوله کم میشود و هم اینکه آب کمتری در خانه جریان دارد. برای این کار، شیر فلکه اصلی آب را کمی ببندید تا فشار کم شود.
16- تا زمانی به اندازه کل گنجایش ماشین لباسشویی لباس کثیف ندارید، از ماشین لباسشویی استفاده نکنید. یک بار استفاده از ماشین لباسشویی با کل ظرفیت کمتر از دو بار با نصف ظرفیت آب مصرف میکند.
17- در هنگام شستشوی اتومبیل به جای استفاده از شیلنگ آب از سطل آب استفاده کنید.
18- به جای کاشت چمن در محیطهای غیر ضروری که زیاد آب میخواهد، از برگهای سبز (پاپیتال) که آب نمیخواهند استفاده کنیم و پای درختان خانه گونی بیندازیم و پای درختان جلوی خانه در خیابان پوشال بریزیم که مانع تبخیر آب نشوند.
بقیه راهکارهای مناسب را هم بقیه دوستان بنویسند و اضافه کنند.
- ۹۵/۰۶/۰۵